Jdi na obsah Jdi na menu
 

Recepty

_dsc1035-----kopie.jpg

    1. SMAŽENÝ KVĚTÁK se SALÁTKEM

    Předvařený květák nakrájíme na menší kousky.

    Namočíme v těstíčku a smažíme.

    Osolená voda z květáku může sloužit jalo základ na        polévku. Květák doporučujeme vařit s trochou soli a         kmínu a s mořskou řasou.   

  

Těstíčko: voda, sůl, ječná mouka, kari koření, vejce. Těstíčko musí být  řidší jako na palačinky.

Obměny:   Bezlepková varianta - místo ječné mouky použít pohankovou.

                  Vegan varianta - místo vejce použít k ječné mouce cizrnovou         

  Smažení: v rýžovém oleji

K tomuto receptu u  NÁS ZAKOUPÍTE:

ječnou mouku, cizrnovou mouku, pohankovou mouku, rýžový olej, kari koření, dýňový olej, sůl mořskou nebo himalájskou.

 

2. JÁHLOVÉ KULIČKY slané i sladké

Dobře uvaříme jáhly. Nejprve dvakrát až třikrát propereme ve vodě, dáme do kastrolu, přidáme dvakrát tolik vody, špetku soli. (opravdu špetku, protože budeme dělat i na sladko). Přidáme řasu Kombu či Wakame a vaříme na mírném plameni pod pokličkou. Zhruba uprostřed varu, odendáme část do druhého kastrolu, přidáme třtinový cukr a vaříme dál. Jáhly by měly být trochu rozvařené, husté.

Necháme trochu vychladnout a děláme kuličky, které ztuhnou postupně úplným zchladnutím. Někdy je hmota stále taková netuhá, tak máme vyzkoušeno, že pomáhá do hmoty přidat hodně koncentrovaný agar rozpuštěný v troše vody.

_dsc3608.jpg        _dsc3617.jpg

 

 

 

 

 

 

 Slané:  Do hmoty přidáme nastrouhané uzené tofu, nebo smažený tempeh. Posypeme mletou paprikou, Doprostřed kuličky můžeme dát olivu nebo slanou mandli či kešu oříšek

Sladké:  Do hmoty přidáme jemně nastrouhaný kokos a ještě v něm kuličky obalíme. Další variantou je obalit kokosové kuličky v kakau. Doprostřed kuličky můžeme dát půlku ořechu  nebo mandli.

Dále je možné do hmoty přidat trochu mletého máku, případně i skořice a v mletém máku kuličky obalit.

Jídlo je vhodné i pro vegany a vegetariány.

K tomuto receptu u NÁS ZAKOUPÍTE:

jáhly, tofu, tempeh, mák, kokos, skořici, řasy, sůl mořskou nebo himalájskou, agar-agar, třtinový cukr

 

3. KULIČKY SLADKÉ - Vegan

KULIČKY OŘECHOVÉ
Strouhané vlašské ořechy, rozmixovaná moruše ( my to děláme tak, že nejprve v mixérku rozdrtíme ořechy, pak přidáme moruši a znovu drtíme). Smícháme s agávovým sirupem a obalíme ve strouhaných ořechách.

KULIČKY ČOKOLÁDOVÉ
Opět základ moruše a vlašské ořechy, k tomu velmi kvalitní čokoláda. Zhruba půlka čokolády, dvě hrsti ořechů a hrst moruše. Rozmixujeme, přidáme asi 1 lžíce agávového sirupu. Promícháme, tvořím kuličky mokrými dlaněmi. Některé obalíme v ořechách. V těch neobalených je ještě půlka ořechu uvnitř.
Pokud byste nechtěli použít čokoládu, lze použít i čisté pražené či nepražené kakao.

KULIČKY CHIA
Chia semínka rozmixujeme, k tomu rozmixujeme moruši a kvalitní čokoládu. V misce smícháme s trochou agávového sirupu ( nebo může být i trocha tekutého medu ). Tvoříme kuličky mokrými dlaněmi a obalíme v rozmixovaných ( nastrouhaných) neloupaných ( loupaných ) mandlích.

K tomuto receptu u NÁS ZAKOUPÍTE:

sušenou moruši, datlový sirup, agávový sirup, Chia semínka, kvalitní čokoládu, med, vlašské ořechy, mandle


Skvělé, rychlé a výborně sladké občerstvení pro hosty ke kávě nebo čaji...
Na obrázku může být: jídlo
 

43133288_463337687490816_329061681047011328_o.jpg_dsc6677.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

43058992_463354297489155_6354421251351511040_o.jpg4. ZAPEČENÉ KUKUŘIČNÉ TĚSTOVINY 
Uvařené kukuřičné pene pokrájíme na menší kousky, přidáme
hodně nakrájené mladé cibulky a pokrájeného plátkového uzeného sýra, nahrubo nastrouhanou cuketu, dvě lžíce oleje- kvalitní slunečnicový nebo rýžový, osolíme.
Rozmícháme dvě vejce v troše mléka, přidáme lžíci až dvě  ječné mouky pro lepší konzistenci. Dáme do předem vymazaného a ječnou moukou vysypaného pekáčku.

 Pečeme asi 35 - 40 minut při 200´C.

Obměny:

Bezlepková varianta:  Pokud chcete zachovat bezlepkovou variantu, tak vysypte pekáček nebo formu rýžovou nebo kukuřičnou moukou, vejce zahustěte cizrnovou nebo rýžovou moukou

Chuťová obměna: kukuřičné těstoviny, kozí sýr, cuketa, vejce, česnek, cizrnová nebo rýžová mouka do vajec, kukuřičná na vysypání formy, kozí mléko, nebo jogurt ( do vajec). 

K tomuto receptu U NÁS zakoupíte: bezlepkové těstoviny ( kukuřičné i jiné), vejce, mléko z farmy, kozí sýr

 

5. SLANÉ SUŠENKY

Mít v krabici slané sušenky, vlastnoručně vyrobené, je nádhera. Mohou se jíst k salátů, nebo vzít do krabičky do práce k čaji. Když na nás přijde ,,mlsná", tak je to rozhodně dobrá a zdravá náhrada méně zdravých brambůrek, křupek. a jiných průmyslově vyráběných dobrot.

ZELŇÁKY - ječná mouka, špaldová mouka, kysané zelí ( kvasným procesem bez chemie) pokrájené najemno, sůl, mletý kmín, vejce, máslo ( nebo olej).   

My vše děláme od oka, jak se říká. Ale zhruba 40 dkg mouky( smíchané), 20 dkg tuku, 1 vejce, hrst až dvě zelí. Vše si přizpůsobte sami. Každopádně těsto se musí dát dobře válet, nesmí být mokré příliš, tudíž zelí je potřeba nechat odkapat, pokud je v něm více tekutiny. Osolte podle své chuti.

Z těsta vyválíme plát asi 1 cm vysoký, vykrajujeme větší tvary a pečeme potřené olejem asi 30 minut při 170´C. Necháme vychladnout a skládáme do krabice.

_dsc7503.jpg

 

 

 

 

 

 

DÝŇÁKY - ječná mouka, špaldová mouka hladká, mletá dýňová semínka, sůl, máslo, tvaroh, Koření od Antonína - salát pikant a arabské, vejce.

Opět vše děláme od oka, ale pro vás orientačně: tvarohu jeden díl, mouky dvakrát až třikrát tolik, másla polovinu co tvarohu, 1 vejce, mletá ( rozmixovaná ) dýňová semena, sůl.

Slibujeme, že až budeme péci příště, přidáme podrobnější rozpis surovin.

Zaděláme těsto, které musí být připravené k vyválení a vykrajování. Na vymazaný plech pokládáme menší vykrájené tvary, které pomažeme rozkvedlaným vejcem a zdobíme celými semeny nebo sypeme rozemletými semeny smíchanými s kořením.  Pečeme asi 20 minut při 180 ´C. Vychladlé skládáme do krabice.

Mimochodem: je to skvělý dárek na oslavu. :) 

_dsc7494.jpg

 

 

 

 

 

 

K tomuto receptu U NÁS ZAKOUPÍTE : ječnou a špaldovou mouku ( můžete si jí čerstvou nechat u nás namlít z obilí, které máme ), kvalitní tvaroh z Farmy Struhy, vejce z Farmy Kubát, Koření od Antonína, máslo v bio kvalitě, dýňová semena ( větší od českého pěstitele), mořskou sůl, olej kvalitní ( doporučujeme rýžový, protože je bez zápachu a příchuti.

6. JABLEČNÝ TAPIOKOVÝ PUDINK

_dsc7734.jpg

 

 

 

 

 

Oloupaná jablka nastrouháme najemno, přidáme trochu vody, citronové šťávy, třtinového cukru a dusíme. Poté přidáme namočené tapiokové perly a vaříme zhruba 15 minut, až se perly rozvaří a hmota houstne. Dáme do větší mísy nebo malých misek, které vyložíme piškoty. Dáváme ve vrstvách - piškoty-pudink...

Tapiokové perly jsou bezlepkové. Pro zachování bezlepkové varianty dáme bezlepkové piškoty.  

Při vaření nezapomeneme, že se dává zhruba poměr 1:3 perly a voda ( tekutina). Vaříme na velmi mírném plameni.

K tomuto receptu U NÁS ZAKOUPÍTE: tapiokové perly, třtinový cukr, bezlepkové piškoty.